Asbest herkennen

Asbest is in de vorige eeuw veel verwerkt in bouwmaterialen en komt dan ook regelmatig voor in woningen en panden die in deze periode gebouwd zijn. Later werd duidelijk dat asbest gevaarlijk kan zijn voor de volksgezondheid en moeten veel panden tegenwoordig geïnventariseerd worden op de aanwezigheid van asbest. Twijfelt u of uw pand of woning asbest bevat? Op deze pagina ontdekt u wat asbest is en hoe u asbest kunt herkennen.

Wat is asbest?

Asbest is een verzamelnaam voor zes natuurlijke mineralen die uit vezels bestaan. Tientallen jaren geleden werd asbest regelmatig verwerkt in bouwmaterialen zoals cement, lijm, golfplaten of kunststof. Veel gebouwen die voor 1994 zijn gebouwd - met name gebouwen die in de jaren na de Tweede Wereldoorlog zijn gebouwd - bevatten dan ook asbest.

Een aantal jaar later werd ontdekt dat als de vezels loskomen bij aantasting van het materiaal (bijvoorbeeld door te zagen of boren) en deze worden ingeademd, asbest gevaarlijk kan zijn voor de gezondheid van mensen. De longen kunnen beschadigd raken en jaren later zelfs longaandoeningen zoals longkanker tot gevolg hebben. Dat is dan ook de reden dat de toepassing en de verkoop van asbest sinds halverwege 1993 nagenoeg verboden zijn.

Hechtgebonden en niet-hechtgebonden asbest

We onderscheiden twee soorten asbest:

  • Hechtgebonden asbest: deze vorm van asbest is relatief ongevaarlijk, omdat de kans dat de vezels loskomen, erg klein is. De asbestvezels zijn namelijk verwerkt in hard materiaal zoals kunststof, lijm en cement.
  • Niet-hechtgebonden asbest: deze vorm van asbest is wél erg gevaarlijk. Niet-hechtgebonden asbest is namelijk een stuk zachter, zit niet in hard of vast materiaal en kan snel afbrokkelen. Daardoor komen vezels vrij die vervolgens ingeademd kunnen worden.

Welke woningen en panden kunnen asbest bevatten?

Volgens het onderzoek van Eigenhuismagazine bevat 70% van de woningen die tussen 1945 en 1994 gebouwd zijn, asbest. Niet-hechtgeboden asbest werd tot ongeveer de jaren ‘80 regelmatig gebruikt voor het bouwen van bedrijfspanden en woningen. Hechtgebonden asbest is nog tot 1994 verwerkt in bovengenoemde materialen en dus in huizen en panden.

Hoe herkent u asbest?

Alleen bij een onderzoek in een laboratorium kan met 100 procent zekerheid vastgesteld worden of onderdelen van uw pand of woning asbest bevatten. De vezels zijn zo klein dat u ze met het blote oog niet kunt zien. Wel kunt u zelf producten of materialen herkennen die mogelijk asbest bevatten.

Asbest kan zowel aan de buitenkant als de binnenkant van een pand zitten. Aan de buitenkant vindt u asbest bijvoorbeeld terug in schoorstenen, daken en dakgoten, gevelbekleding of regenpijpen.

Aan de binnenkant van een woning kan asbest in tussenwanden of verlaagde plafonds zitten, in de meterkast, bij CV-ketels en boilers maar ook in vensterbanken of vloerzeilen en vloertegels.

Asbest heeft bijvoorbeeld een groot isolerend vermogen en werd tientallen jaren geleden dan ook veel gebruikt als isolatiemateriaal voor tussenwanden en plafonds. Ook zijn de mineralen bestand tegen hoge temperaturen of temperatuurschommelingen. Asbest werd dan ook veel verwerkt in kachelplaten, bij CV-ketels en installaties.

Kortom: asbest kan op veel plekken in een pand of huis zitten. Maar hoe komt u er nu achter of er in of buiten uw pand asbest aanwezig is?

Inventariseer de aanwezigheid van asbest in uw woning of pand

Omdat asbest met het blote oog bijna niet te herkennen is, is het slim om de aanwezigheid van asbest in uw pand te laten inventariseren door een professioneel asbestsaneringsbedrijf. Er zijn verschillende onderzoeken die u uit kunt laten voeren.

Het begint vaak met een visueel onderzoek waarbij in kaart wordt gebracht welke waarneembare asbestverdachte materialen aanwezig zijn. De volgende stap is een daadwerkelijke inspectie naar materialen die mogelijk asbest bevatten. Als er tijdens de eerste stap al het vermoeden is dat er niet-waarneembaar asbest aanwezig is, vindt er een uitgebreider onderzoek plaats om de aanwezigheid van asbest te inventariseren.

Schakel Grebbedam Milieutechniek in voor de asbestinventarisatie van uw woning of bedrijfspand. Neem contact met ons op voor meer informatie.

logo Grebbedam Milieutechniek
Meer weten over deze expertise? Tel: 0317-612 423